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超音波画像診断法による第四胃内カード形成状態の評価法
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
jjlac-v1n2p54-61.pdf (675.5 kB)
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|
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
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公開日 | 2012-02-14 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 超音波画像診断法による第四胃内カード形成状態の評価法 | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 第四胃 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 凝乳性 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | カード | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
主題 | 超音波検査 | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
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キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | curd | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | preruminant calf | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ultrasonography | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
著者 |
宮崎, 珠子
× 宮崎, 珠子× 宮崎, 雅雄× 安田, 準× 岡田, 啓司 |
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著者別名 | ||||||
姓名 | MIYAZAKI, T. | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | MIYAZAKI, M. | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | YASUDA, J. | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | OKADA, K. | |||||
著者(機関) | ||||||
岩手大学農学部 | ||||||
登録日 | ||||||
日付 | 2012-02-14 | |||||
書誌情報 |
産業動物臨床医学雑誌 巻 1, 号 2, p. 54-61, 発行日 2010-11-05 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1884-684X | |||||
Abstract | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 哺乳子牛は,摂取した乳汁を第四胃で凝乳し,固体成分のカードと液体成分のホエーに分けて消化を行う特有の消化機構を有する.本報では,子牛の第四胃のカード形成を,超音波画像診断法を用いて,リアルタイムに評価する手技について報告する.プローブを正中線に沿って動かして第四胃の横断像を描出し,第四胃が最大に見えた部位でプローブを体側方向に動かし,左右両方の側面から第四胃の内容物について観察することで,カードは明瞭な輪郭を持つエコージェニックな画像として,ホエーはエコーフリーな画像として描出される.カードの有無を含めた形成状態を評価する最も適した時間は,明瞭な輪郭を持つ大きな一塊のカードが観察される哺乳後1~2時間が推奨される.超音波検査は非侵襲的であり,無麻酔での検査が可能なため,野外でも臨床応用できる利点がある.同じ凝乳する代用乳を哺乳した29頭の子牛について,第四胃のカード形成状況を調べたところ,29頭中8頭の子牛でカードが形成されず,凝乳する代用乳を哺乳してもカードを形成しない子牛が存在することを明らかにできた.以上のように,第四胃の超音波検査は,リアルタイムに哺乳子牛のカード形成を評価でき,カード形成牛と非形成牛の迅速なスクリーニングが可能になった. | |||||
Abstract | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | In this review, we report real time imaging of abomasal curd formation in preruminant calves by ultrasonography. Ultrasonographic images of the abomasum and simultaneously obtained cross-sectional topographic images showed that the curd was visualised as an echogenic image with a clear outline and whey as an anechoic image. The time course ultrasonographic evaluation of curd formation indicated that the appropriate time for evaluating curd formation is between 1 and 2 h after feeding milk replacer, when a large curd could be imaged in calves fed clotting milk replacer. Ultrasonographic evaluation of curd formation in 29 preruminant calves that were fed a clotting milk replacer provided a new finding that the abomasal curd formation was absent in 8 of the 29 calves. Thus we propose that the ultrasonographic method for evaluating abomasal curd formation provides direct evidence of curd formation. It is a practical and non-invasive technique of distinguishing curd-forming and non-curd-forming calves, which would be useful in investigating the physiological function of curd formation in preruminant calves. |
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出版者 | ||||||
出版者 | 日本家畜臨床学会 大動物臨床研究会 | |||||
その他のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Real time evaluation of abomasal curd formation in preruminant calves by ultrasonography | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |