@article{oai:iwate-u.repo.nii.ac.jp:00015157, author = {水野, 貴行 and 中根, 理沙 and 貝塚, 隆史 and 石川(高野), 祐子 and 立澤, 文見 and 井上, 栄一 and 岩科, 司}, issue = {3}, journal = {園芸学研究}, month = {Sep}, note = {赤ネギ品種 ‘ひたち紅っこ’(Allium fistulosum ‘Hitachi-benikko’)は地下部の葉鞘が鮮やかな赤色を呈する長ネギで,茨城県北 部城里町(旧桂村)圷(あくつ)地区で栽培される地方野菜から育成された.本研究では,赤ネギ品種 ‘ひたち紅っこ’ において,地下部のアントシアニンとフラボノールを同定するとともに,総ポリフェノール量と抗酸化能を測定し,抗酸化食品としての有用性を調査した.その結果として,赤ネギ品種 ‘ひたち紅っこ’ のアントシアニンとフラボノールについては,1種類の新規化合物(Cyanidin 3-O-(3″-O-acetyl-6″-O-malonyl)-glucoside)を含む4種類のアントシアニンと5種類のフラボノールを単離し,化学および分光分析により同定した.新規のアントシアニンは ‘ひたち紅っこ’ の地下部における主要アントシアニンであった.フラボノールについては,単離した4種類がいずれもQuercetinを基本骨格としていた.また,総ポリフェノール量と抗酸化能を測定した結果,赤色の地下部は,‘ひたち紅っこ’ の地上部や,白ネギ品種の地上部および地下部と比べて,高い総ポリフェノール量と抗酸化能(H-ORAC)の値を示した.これらの結果は赤ネギ品種 ‘ひたち紅っこ’ において,食品の機能性の面から付加価値を与えると考えられる., Red welsh onion (Allium fistulosum L.) ‘Hitachi-benikko’, which has red leaf sheaths, was bred by Ibaraki Agricultural Center as a commercial vegetable in Ibaraki Prefecture. In this study, four anthocyanins including a novel glycoside [cyanidin 3-O-(3″- O-acetyl-6″-O-malonyl)-glucoside] and five flavonols were isolated and characterized by chemical and spectroscopic methods. The novel anthocyanin was the main component in the underground part of ‘Hitachi-benikko’. Of these flavonols, four were identified as quercetin and its glycosides, which are known to exhibit marked antioxidant activity. Furthermore, we measured the polyphenol content and antioxidant activity (H-ORAC) of the aerial and underground parts of ‘Hitachi-benikko’ and compared them with those of another general welsh onion cultivar. As the results, the reddish underground parts of ‘Hitachi-benikko’ showed higher polyphenol contents and antioxidant activities than the aerial parts of ‘Hitachi-benikko’ and those of the general welsh onion cultivar. These results promote the value of red welsh onion cultivar ‘Hitachi-benikko’ as a vegetable.}, pages = {237--245}, title = {茨城県特産赤ネギ品種 ‘ひたち紅っこ’ に含まれるフラボノイドの同定と抗酸化活性評価}, volume = {19}, year = {2020} }