Item type |
学術雑誌論文 / Journal Article(1) |
公開日 |
2023-01-13 |
タイトル |
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タイトル |
日本短角種の去勢牛と経産牛との間における塩漬された筋肉の理化学特性およびテクスチャー特性の比較 |
タイトル |
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タイトル |
Comparison of physical, chemical, and textural properties of two cured muscles from Japanese Shorthorn steers and delivered cows |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
a*値 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
塩漬 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
テクスチャー |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
ドリップロス |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
日本短角種経産牛 |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
a* value |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
curing |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
drip loss |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Japanese Shorthorn delivered cows |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
texture |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
journal article |
著者 |
村元, 隆行
福田, 智歩
金谷, 圭太
横田, 朋佳
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著者別名 |
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識別子Scheme |
WEKO |
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識別子 |
96021 |
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姓名 |
MURAMOTO, Takayuki |
著者別名 |
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識別子Scheme |
WEKO |
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識別子 |
96022 |
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姓名 |
FUKUDA, Chiho |
著者別名 |
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識別子Scheme |
WEKO |
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識別子 |
96023 |
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姓名 |
KANAYA, Keita |
著者別名 |
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識別子Scheme |
WEKO |
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識別子 |
96024 |
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姓名 |
YOKOTA, Tomoka |
著者(機関) |
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値 |
岩手大学農学部 |
著者(機関) |
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値 |
岩手大学大学院総合科学研究科 |
著者(機関) |
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値 |
岩手大学大学院総合科学研究科 |
著者(機関) |
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値 |
岩手大学農学部 |
登録日 |
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日付 |
2023-01-13 |
書誌情報 |
日本畜産学会報
巻 91,
号 3,
p. 241-245,
発行日 2020-08-25
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
18808255 |
ISSN |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
1346907X |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
日本短角種の去勢牛(14頭)と経産牛(10頭)との間における塩漬された半膜様筋および腓腹筋の理化学特性およびテクスチャー特性の比較を行った.塩漬は100gの筋肉サンプルに6gのNaClを添加して3日間行った.テクスチャーの測定は筋肉サンプルの表面から5mmで行った.a*値の測定は表面,表面から5mm(浅部),および表面から16.7mm(深部)で行った.また,粗脂肪含量,水分含量,およびドリップロスの測定を行った.塩漬前,塩漬後の浅部,および塩漬後の深部のa*値は,両筋肉において去勢牛に比較して経産牛が有意に低かった.半膜様筋の塩漬前の凝集性は,去勢牛が経産牛に比較して有意に高く,半膜様筋の塩漬後の付着性は,経産牛が去勢牛に比較して有意に高かった.腓腹筋のドリップロスは,経産牛が去勢牛に比較して有意に低かった. |
Abstract |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
The physical, chemical, and textural properties of two cured muscles, M. semimembranosus (SM) and M. gastrocnemius (GC), were compared in Japanese Shorthorn steers (n=14) and delivered cows (n=10). Muscle samples (100g) were cured in 6g NaCl for 3 days. The internal texture of each muscle sample (5mm from surface) was analyzed. The a* value was analyzed at the sample surface, at 5mm depth (superficial section), and at 16.7mm depth (deep section). The moisture content, crude fat concentration, and drip loss of each muscle sample were also analyzed. The a* values of the surface before curing, the superficial section, and the deep section after curing of both muscle samples from delivered cows were significantly lower than those from steers. The cohesiveness before curing of the SM sample from steers was significantly higher than that from delivered cows. The adhesiveness after curing of the SM sample from delivered cows was significantly higher than that from steers. The drip loss of the GC sample from delivered cows was significantly lower than that from steers. |
抄録(URL) |
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表示名 |
日本短角種の去勢牛と経産牛との間における塩漬された筋肉の理化学特性およびテクスチャー特性の比較 |
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URL |
https://www.jstage.jst.go.jp/article/chikusan/91/3/91_241/_article/-char/ja |
出版者 |
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出版者 |
日本畜産学会 |
権利 |
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権利情報 |
© 2020 日本畜産学会 |
NCID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00195188 |
DOI |
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関連タイプ |
isIdenticalTo |
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識別子タイプ |
DOI |
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関連識別子 |
info:doi/10.2508/chikusan.91.241 |
著者版フラグ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |