ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 040 農学 Agriculture
  2. 学術雑誌掲載論文

異なる品種のサルナシの果汁が日本短角種牛肉のテクスチャー特性および保水性に及ぼす影響

https://iwate-u.repo.nii.ac.jp/records/15691
https://iwate-u.repo.nii.ac.jp/records/15691
32ee3c8c-14f3-40fe-8349-f1f61ff805fd
名前 / ファイル ライセンス アクション
jjzs-v92n3p327-330.pdf jjzs-v92n3p327-330 (235.7 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2022-06-14
タイトル
タイトル 異なる品種のサルナシの果汁が日本短角種牛肉のテクスチャー特性および保水性に及ぼす影響
タイトル
タイトル Effect of juice from Sarunashi ( Actinidia arguta ) varieties on textural properties and water holding capacity of muscle from Japanese Shorthorn steers
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 サルナシ
キーワード
主題Scheme Other
主題 テクスチャー特性
キーワード
主題Scheme Other
主題 軟化
キーワード
主題Scheme Other
主題 日本短角種牛肉
キーワード
主題Scheme Other
主題 保水性
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Japanese Shorthorn beef
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Sarunashi
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 texture
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 tenderization
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 water holding capacity
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 村元, 隆行

× 村元, 隆行

村元, 隆行

Search repository
角田, 智哉

× 角田, 智哉

角田, 智哉

Search repository
吉田, 英生

× 吉田, 英生

吉田, 英生

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 94518
姓名 MURAMOTO, Takayuki
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 94519
姓名 TSUNODA, Tomoya
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 94520
姓名 YOSHIDA, Yoshiki
著者(機関)
値 岩手大学農学部
著者(機関)
値 岩手大学農学部
著者(機関)
値 岩手大学農学部
登録日
日付 2022-06-14
書誌情報 日本畜産学会報

巻 92, 号 3, p. 327-330, 発行日 2021-08-25
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18808255
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1346907X
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 異なる品種(軽米,五戸,月山,および一才)のサルナシの果汁の塗布が日本短角種牛肉(n=7)のテクスチャー特性および保水性に及ぼす影響について検討を行った.サルナシ果汁を塗布した筋肉サンプルを40°Cで1時間貯蔵してドリップロスを測定し,次に60°Cで3分間の湯浴を行ってクッキングロスを測定した.また,最大荷重,ガム性荷重,凝集性,および付着性を測定した.サルナシの果汁を塗布した筋肉サンプルのドリップロスはサルナシの品種による有意な影響を受けなかった.軽米または五戸の果汁を塗布した筋肉サンプルは月山または一才の果汁を塗布したものに比較して,クッキングロスが有意に高く,また最大荷重およびガム性荷重が有意に低かった.本研究の結果から,軽米または五戸の果汁を塗布した牛肉は月山または一才の果汁を塗布したものに比較して,加熱時の保水性は低くなるものの,軟化効果は高くなることが示された.
Abstract
内容記述タイプ Other
内容記述 Here, we compared the textural properties and water holding capacities of muscle samples (M. supraspinatus) from Japanese Shorthorn steers (n = 7) after treatment with juice from four varieties of Sarunashi (Actinidia arguta). The varieties used in the investigation were Karumai, Gonohe, Gassan, and Issai. Treated muscle samples were stored at 40°C for 1 hour and drip loss was measured. The muscle samples were then heated to 60°C for 3 minutes and cooking loss was measured. Maximum load, cohesiveness, adhesiveness, and load of gumminess of the muscle samples were analyzed. Drip loss did not differ significantly between muscle samples treated with juice from the different varieties of Sarunashi. Cooking loss of muscle samples treated with Karumai or Gonohe juice was significantly higher than those treated with Gassan or Issai juice. Maximum load and load of gumminess of muscle samples treated with Karumai or Gonohe juice were significantly lower than those treated with Gassan or Issai juice. These results suggest that the water holding capacity of beef produced after treatment with Karumai or Gonohe juice is inferior to that after treatment with Gassan or Issai juice; however, a greater tenderization effect was found after application of Karumai or Gonohe juice.
抄録(URL)
表示名 異なる品種のサルナシの果汁が日本短角種牛肉のテクスチャー特性および保水性に及ぼす影響
URL https://www.jstage.jst.go.jp/article/chikusan/92/3/92_327/_article/-char/ja/
出版者
出版者 日本畜産学会
権利
権利情報 © 2021 日本畜産学会
NCID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00195188
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 info:doi/10.2508/chikusan.92.327
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 12:40:49.616704
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3