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  1. 040 農学 Agriculture
  2. 学術雑誌掲載論文

鹿挽肉のpHとモデルソーセージの理化学特性およびテクスチャー特性との関係

https://iwate-u.repo.nii.ac.jp/records/15890
https://iwate-u.repo.nii.ac.jp/records/15890
1776efb9-bed4-481a-8516-75aad95aa62a
名前 / ファイル ライセンス アクション
jjzs-v92n4p471-475.pdf jjzs-v92n4p471-475 (384.3 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2023-01-13
タイトル
タイトル 鹿挽肉のpHとモデルソーセージの理化学特性およびテクスチャー特性との関係
タイトル
タイトル Relationships between mince pH and the physicochemical and textural properties of venison model sausage from wild deer
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 鹿肉モデルソーセージ
キーワード
主題Scheme Other
主題 色調
キーワード
主題Scheme Other
主題 ばらけにくさ
キーワード
主題Scheme Other
主題 pH
キーワード
主題Scheme Other
主題 保水性
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 color
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 deformation resistance
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 pH
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 venison model sausage
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 water holding capacity
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 村元, 隆行

× 村元, 隆行

村元, 隆行

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井上, 朔実

× 井上, 朔実

井上, 朔実

Search repository
中井, 瑞歩

× 中井, 瑞歩

中井, 瑞歩

Search repository
鈴木, 結子

× 鈴木, 結子

鈴木, 結子

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木下, 一成

× 木下, 一成

木下, 一成

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平田, 滋樹

× 平田, 滋樹

平田, 滋樹

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 96012
姓名 MURAMOTO, Takayuki
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 96013
姓名 INOUE, Sakumi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 96014
姓名 NAKAI, Mizuho
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 96015
姓名 SUZUKI, Yuiko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 96016
姓名 KINOSHITA, Kazunari
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 96017
姓名 HIRATA, Shigeki
著者(機関)
値 岩手大学農学部
著者(機関)
値 岩手大学農学部
著者(機関)
値 岩手大学大学院総合科学研究科
著者(機関)
値 岩手大学大学院総合科学研究科
著者(機関)
値 株式会社一成
著者(機関)
値 農研機構中央農業研究センター
登録日
日付 2023-01-13
書誌情報 日本畜産学会報

巻 92, 号 4, p. 471-475, 発行日 2021-11-25
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18808255
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1346907X
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 鹿挽肉のpHとモデルソーセージの理化学特性およびテクスチャー特性との関係について検討を行った.野生ニホンジカ(n=11)の胸最長筋(M. longissimus thoracis)から挽肉を調製してpHを測定した.挽肉にNaClを混和し,加熱してモデルソーセージを調製し,保水性,色調,およびテクスチャー特性を測定した.鹿挽肉のpHとモデルソーセージのL*値およびb*値との間に有意な負の相関が認められ,a*値との間に有意な正の相関が認められた.また,鹿挽肉のpHとモデルソーセージのクッキングロスおよび付着性との間に有意な負の相関が認められ,凝集性およびガム性荷重との間に有意な正の相関が認められた.本研究の結果から,鹿挽肉のpHが高くなるのに伴って,モデルソーセージの色調および加熱中の保水性が高くなり,また喫食時にばらけにくいと評価される可能性が示された.
Abstract
内容記述タイプ Other
内容記述 This study examined the relationships between mince pH and the physicochemical and textural properties of venison model sausage made from wild deer. M. longissimus thoracis from wild deer (Cervus Nippon, n=11) was ground and the pH of the mince were analyzed. NaCl (2.0% of mince weight) was added, mixed well, and the mince mixture was then boiled to produce the model sausage. Cooking losses, color, and textural profiles in the model sausages were analyzed. Significant negative correlations were found between mince pH and the L* and b* values of the model sausage. Significant positive correlation was found between mince pH and the a* value of the model sausage. Significant negative correlations were found between mince pH and cooking loss and adhesiveness of the model sausage. Significant positive correlations were found between mince pH and the cohesiveness and load of gumminess of the model sausage. These results suggest that as mince pH increased, meat color, water holding capacity during cooking, and deformation resistance of venison model sausage increased.
抄録(URL)
表示名 鹿挽肉のpHとモデルソーセージの理化学特性およびテクスチャー特性との関係
URL https://www.jstage.jst.go.jp/article/chikusan/92/4/92_471/_article/-char/ja
出版者
出版者 日本畜産学会
権利
権利情報 © 2021 日本畜産学会
NCID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00195188
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 info:doi/10.2508/chikusan.92.471
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 12:36:11.738155
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