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  1. 040 農学 Agriculture
  2. 学術雑誌掲載論文

大豆と野生ツルマメで見い出された種子サポニン成分組成自然変異体を活用して食品用非遺伝子組換え高機能性大豆を作出するための基礎研究

https://iwate-u.repo.nii.ac.jp/records/9316
https://iwate-u.repo.nii.ac.jp/records/9316
52981544-1bb7-40ec-be52-de492882d9d5
名前 / ファイル ライセンス アクション
sprj-v13p43-50.pdf sprj-v13p43-50.pdf (556.0 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2011-12-13
タイトル
タイトル 大豆と野生ツルマメで見い出された種子サポニン成分組成自然変異体を活用して食品用非遺伝子組換え高機能性大豆を作出するための基礎研究
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 GIycne max
キーワード
主題Scheme Other
主題 GIycne soja
キーワード
主題Scheme Other
主題 saponin polymorphism
キーワード
主題Scheme Other
主題 sugar chain sequence
キーワード
主題Scheme Other
主題 Non-GMO soybeans
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 塚本, 知玄

× 塚本, 知玄

塚本, 知玄

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龍崎, 菜々

× 龍崎, 菜々

龍崎, 菜々

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田山, 一平

× 田山, 一平

田山, 一平

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笹間, 博子

× 笹間, 博子

笹間, 博子

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高田, 吉丈

× 高田, 吉丈

高田, 吉丈

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加藤, 信

× 加藤, 信

加藤, 信

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菊池, 彰夫

× 菊池, 彰夫

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石本, 政男

× 石本, 政男

石本, 政男

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喜多村, 啓介

× 喜多村, 啓介

喜多村, 啓介

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72789
姓名 TSUKAMOTO, Chigen
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72790
姓名 TATSUZAKI, Nana
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72791
姓名 TAYAMA, Ippei
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72792
姓名 SASAMA, Hiroko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72793
姓名 TAKADA, Yoshitake
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72794
姓名 KATO, Shin
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72795
姓名 KIKUCHI, Akio
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72796
姓名 ISHIMOTO, Masao
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 72797
姓名 KITAMURA, Keisuke
著者(機関)
値 岩手大学農学部
著者(機関)
値 岩手大学農学部
著者(機関)
値 岩手大学農学部
著者(機関)
値 岩手大学農学部
著者(機関)
値 (独)農業研究機構・近畿中国四国農業研究センター
著者(機関)
値 (独)農業研究機構・東北農業研究センター
著者(機関)
値 (独)農業研究機構・東北農業研究センター
著者(機関)
値 (独)農業研究機構・北海道農業研究センター
著者(機関)
値 北海道大学大学院農学研究院
登録日
日付 2011-12-13
書誌情報 大豆たん白質研究

巻 13, p. 43-50, 発行日 2010-12-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1344-4050
Abstract
内容記述タイプ Other
内容記述 Soybean saponins are divided into two groups: Group A saponins which are the primary cause of undesirable tastes, and DDMP saponins which possess health
beneficial characteristics. The degree of the taste characteristics and functional
properties of saponin components depend on their chemical structures and density in the seeds. Genetic improvement of the saponin composition and density of fooduse soybeans is expected to spread rapidly worldwide;
however, the relationship between genetic modification of saponin composition and accompanying changes in saponin contents is not yet clearly understood. Therefore, in this study, some mutants discovered in G. max collections and wild G. soja accessions in Japan which carry different saponin compositions were used to prepare hybrid F1
seeds, progeny F2 and F3 Seeds, and recombinant inbred lines (RILs). Saponin
compositions and contents having diffrent combinations of genes controlling the
sugar chain sequences at the C-3 and C-22 positions of soyasapogenol glycosides
were determined by LC/PDA/MS/MS analysis and were evaluated by statistical analysis. Different combinations of the genes (phenotypes) did not change seed saponin contents even though their saponin composition was changed according to
the combinations of the genes. These results suggest that the supply of common precursors(soyasapogenols A and B)in saponin biosynthesis is not changed by the combination of these genes, and that saponin precursors (soyasapogenol glycosiaes)
are competitively used as the substrates of some glycosyltransferases according to the recombination of the genes. Production of expected, specific, or sole saponin component in soybean seeds by using soybean-and wild soybean-natural variants would be possible.
Abstract
内容記述タイプ Other
内容記述 大豆種子サポニン糖鎖組成の遺伝的多型に関与する遺伝子座に座乗する共優性・優勢・劣勢遺伝子の組合わせを遺伝育種的手法で変化させた場合,遺伝子の組み合わせに依存したサポニン合成基質分子の奪い合いが起こり,その結果として,個々のサポニン成分は品種特異的かつ種子の部位特異的に変化する(サポニン組成多型性を示す)が,アグリコン合成量は影響を受けないため種子総サポニン量(モル数)は変化しないと考えられる.単一の有用サポニン成分のみを合成・蓄積するような大豆育種は十分に可能であることが示唆された.
出版者
出版者 (財)不二たん白質研究振興財団
その他のタイトル
その他のタイトル Production of Non-Genetically Modified Food-Use Soybeans with High Functional Properties Using Soy bean-and Wild Soybean-Natural Variants with Different Composition of Seed Saponin Components
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 14:27:57.215343
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